In The Closet #intheclosetgr

Postfolk

postfolk in the closet #intheclosetgr

Τα παραδοσιακά κεντήματα της γιαγιάς αποκτούν μοντέρνα μορφή και διεκδικούν μία θέση στην καθημερινότητά μας.

Παρατηρώντας τις δημιουργίες Postfolk “ταξιδεύεις” πίσω στο χρόνο, τότε που έβλεπες τη γιαγιά σου να κεντά. Στη συνέχεια, συνειδητοποιείς οτι πρόκειται για ψηφιακά κεντήματα ικανά να γεμίσουν το σπίτι με τη χαρά και την αισιοδοξία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Η Μαρία Όλγα Βλάχου αγαπά την τέχνη, τον πολιτισμό και τη μόδα. Σπούδασε Graphic Designer και Decoration και παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας, σκηνογραφίας, πατρόν και μουσειολογίας. Για πολλά χρόνια, δούλεψε ως art director στο χώρο της διαφήμισης και είχε το δικό της ατελιέ με νυφικά. Εργάστηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανακαλύπτοντας την έννοια της κληρονομιάς ενώ στο rebranding του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου της Ορεστιάδας αποφάσισε να δημιουργήσει το Postfolk. “Για εμένα ήταν σημαντικό η δουλειά μου να έχει πολιτιστική αξία”.

Μαγεμένη από τα χρώματα, τα μοτίβα και τις ατελείωτες ώρες που αφιέρωναν οι γυναίκες κεντώντας για να προσφέρουν χαρά στο σπίτι τους, δημιούργησε ένα data base όπου διασώζει όλα τα σχέδια που ανακαλύπτει από τα Λαογραφικά μουσεία κάθε τόπου. “Στην Κάρπαθο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλά αστικά και πλούσια σπίτια φωτογραφίζοντας με τις ώρες. Εκεί ανακάλυψα το ‘Μήνας του μέλιτος’, το αγαπημένο μου κέντημα”.

Κάθε παράσταση της ελληνικής λαϊκής τέχνης είχε πάντα ένα λόγο ύπαρξης και αφορούσε κυρίως την αιώνια γιορτή της ζωής, της αγάπης και της ευημερίας. Η Μαρία Όλγα με τη βοήθεια της λαογράφου Βάσω Πολυζώη ερμηνεύει τους συμβολισμούς και μελετά την ιστορική αξία του μοτίβου που θα χρησιμοποιήσει.

Με τις δημιουργίες Postfolk, το κέντημα, που ίσως από πολλούς να θεωρείται ξεπερασμένο και παλιομοδίτικο, αποκτά μία πιο μοντέρνα διάσταση. Πετσέτες θαλάσσης και μπάνιου, μπουρνούζια, yoga towels, yoga mats, μαξιλαροθήκες, art prints, τσαντάκια και υφάσματα επιπλώσεων συνδυάζουν το φολκλόρ και το σύγχρονο με έναν τρόπο μοναδικό και πρωτότυπο.

Κάθε μοτίβο αναβιώνει με την ίδια στοργή και φροντίδα, με τη μέθοδο dot by dot, σε υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας και με καινοτόμες τεχνικές κλωστοϋφαντουργίας ενώ τα χρώματα επιλέγονται από τη σχεδιάστρια με σκοπό να προσφέρουν χαρά και αγάπη. “Ως art director, προσέχω κάθε λεπτομέρεια και επιλέγω υλικά που είναι από μόνα τους ιδιαίτερα για ένα high-end αποτέλεσμα”.

Το Postfolk έχει σκοπό να βγάλει από τα σεντούκια όλα τα σχέδια της λαïκής κληρονομιάς και να τα ζωντανέψει έτσι ώστε να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Ποιό θα είναι άραγε το “μεταφολκλορικό” μέλλον τους;

In The Closet: Η Μαρία Όλγα μας δείχνει το κόσμημα που αποτελεί τον δικό της θησαυρό!

#intheclosetgr In The closetgr

Είναι ένα ‘ματάκι’ από τη συλλογή της Λητούς Καρακωστάνογλου. Το αγαπώ πάρα πολύ γιατί θεωρώ πως είναι iconic στον τρόπο που έχει σχεδιαστεί. Είναι το γούρι μου γιατί είναι δώρο από μία πολύ καλή μου φίλη που με αγαπά και θέλει να με βλέπει ευτυχισμένη. Το φοράω σαν φυλαχτό!

 

Ανακαλύψτε τις δημιουργίες Postfolk στο site postfolk.com

στο Facebook και στο Instagram

One thought on “Postfolk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s