in the closet

Mik by Mike Sparopoulos

 

Mix by Mike Sparopoulos intheclosetgr

Ξεπερνώντας τα συνηθισμένα υλικά στα αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, ένας διακοσμητής από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξεχωρίσει παρουσιάζοντας κοσμήματα από μεταχειρισμένη σαμπρέλα!

Ο Μιχάλης Σπαρόπουλος είναι από τους σχεδιαστές που αγαπούν τη δημιουργία και τολμούν για να πετύχουν τον στόχο τους. Σπούδασε διακοσμητής και βρέθηκε στην Κοζάνη για να παρακολουθήσει βιομηχανικό σχεδιασμό το οποίο δεν ολοκλήρωσε αφού κατάλαβε πως ο ίδιος δεν είχε σχέση με το βιομηχανικό κομμάτι αλλά με το καλλιτεχνικό. “Εγώ θέλω να φτιάχνω χρησιμοποιώντας τα χέρια και το μυαλό, όχι μόνο το μυαλό που θα σχεδιάσει κάτι για να το υλοποιήσει κάποιος άλλος”.

Ενώ δούλεψε για πέντε χρόνια σε κατάστημα με έπιπλα στη Θεσσαλονίκη, ένιωθε την ανάγκη για εξέλιξη και την επιθυμία να δημιουργήσει κάτι δικό του. Έτσι, το 2010 μετακόμισε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη σχολή αργυροχρυσοχοΐας, η οποία τον βοήθησε να καταλάβει με τι ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά. “Πάντα είχα την τάση να δημιουργώ. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοσμήματα ήξερα ποιο θα είναι το brand μου”.

Για το εργαστήριό του επέλεξε την περιοχή του Ψυρρή. Εκεί του αρέσει να βλέπει τους ανθρώπους, τις διαφορές στα κτήρια και τα περίεργα μαγαζιά. Βλέπει μια παραμελλημένη περιοχή να αλλάζει από νέους ανθρώπους και να μεταμορφώνεται σιγά – σιγά σε κάτι όμορφο!

Ο Μιχάλης γεμάτος ιδέες, περνά τον περισσότερο χρόνο του στο χώρο που διακόσμησε ο ίδιος, δημιουργώντας συνεχώς καινούργια πράγματα. “Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Όλα είναι δημιουργήματα του μυαλού μου, το οποίο γεννά σχέδια από την κούπα του πρωινού καφέ μέχρι μία σκιά που θα παρατηρήσω”.

Στο Mik by Mike Sparopoulos βρήκαμε κοσμήματα για άντρες και γυναίκες από γήινα υλικά όπως κοράλλι, ξύλο, χαρτί και κόκκαλα ζώων, πορτοφολάκια από πάτωμα, ποδιές και άλλα μικρά αξεσουάρ. Αυτά που ξεχωρίσαμε είναι τα μεγάλα κοσμήματα από ανακυκλώσιμη σαμπρέλα. “Ο κόσμος δυσκολεύεται να καταλάβει τι υλικό είναι αφού με την πρώτη ματιά μοιάζει με δέρμα”. Τα πρώτα κοσμήματα ήταν πολύ μεγάλα και δεν αφορούσαν το κοινό. Κομμάτια ιδιαίτερα και εντυπωσιακά τα οποία έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά editorials ηλεκτρονικών περιοδικών. Ωστόσο, η επαφή με τον κόσμο, του δημιούργησε την επιθυμία να καλύψει τις ανάγκες της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας κοσμήματα που μπορούν να φορεθούν άφοβα όλες τις ώρες της ημέρας.

Η σαμπρέλα χρειάζεται χρόνια για να καταστραφεί και το περιβάλλον δεν μπορεί εύκολα να την αποβάλλει. Ο Μιχάλης συγκεντρώνει μεταχειρισμένες σαμπρέλες από βουλκανιζατέρ και συνεργεία και δημιουργεί κοσμήματα για τους πιο τολμηρούς στο χώρο της μόδας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανακύκλωσή της.

Σαν υλικό έχει ελαστικότητα και κόβεται καθαρά και με ακρίβεια. Δεν καταστρέφεται εύκολα και έχει ως αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα των κοσμημάτων. Η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στην αρχική της επεξεργασία όπου είναι απαραίτητο το καθάρισμα και η αποστείρωσή της. “Είναι ένα υλικό που με εμπνέει και με προκαλεί να το εξελίξω πέρα από τα κοσμήματα στα όρια της διακόσμησης. Ξέρω πως κάποια στιγμή δε θα μπορώ εύκολα να το βρω, όμως τότε τα κοσμήματα αυτά θα έχουν γίνει μοναδικά”.

In The Closet: Ο Μιχάλης μας δείχνει τον δικό του θησαυρό!

Mik by Mike Sparopoulos intheclosetgr In The Closet“Αυτά τα γυαλιά είναι ένα δώρο που έκανα στον εαυτό μου όταν αποφάσισα να μετακομίσω μόνιμα στην Αθήνα. Ήμουν πολύ χαρούμενος που θα έφευγα για να κάνω αυτό που ονειρευόμουν! Είναι το τελευταίο πράγμα που αγόρασα από τη Θεσσαλονίκη και δεν τα αποχωρίζομαι!”

Ανακαλύψτε κι εσείς τα κοσμήματά του:

Αγίου Δημητρίου 19, Αθήνα

στη σελίδα του στο facebook και στο Instagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s