in the closet

Γιώργος Μουτσάτσος

in the closet

Στον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας, συναντήσαμε το δημιουργό του brand Moutsatsos. Ο Γιώργος μας υποδέχεται στο χώρο του και μας μιλά για την ηρεμία και την απλότητα που κυριαρχούν τόσο στα κοσμήματα όσο και στη ζωή του.

Ο Γιώργος Μουτσάτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικός και δούλεψε ως καθηγητής μέχρι τα τριάντα του χρόνια. Μετά το στρατό αποφασίζει πως θέλει να ασχοληθεί με κάτι πιο δημιουργικό, “Δεν μπορούσα να φανταστώ πως όλη μου τη ζωή θα δουλεύω ως μαθηματικός”. Έτσι, το καλοκαίρι του 2013, ανοίγει με την ξαδέρφη του ένα κατάστημα με ελληνικά χειροποίητα καπέλα, τσάντες, ρούχα και δικά του κοσμήματα, στην Ελαφόνησο, η επιτυχία του οποίου τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του brand κοσμημάτων. Είδε την κρίση ως μία ευκαιρία για νέο ξεκίνημα, “Αφού δουλεύουμε για λίγα χρήματα, τουλάχιστον να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και μας ευχαριστεί”.

Από μικρός αγαπούσε τη ζωγραφική και του άρεσε να πειραματίζεται. Ακόμη θυμάται τα καλοκαίρια στην Ελαφόνησο να παίζει με τα κουκούτσια από το καρπούζι και να δημιουργεί κοσμήματα για τον ίδιο και τους φίλους του. Το πρώτο του σχέδιο ήταν το Cycle Du Soleil, ένας συνδιασμός από λάβα, κίτρινο χρυσό και μαύρο κορδόνι.

Επηρεασμένος πάντα από τα μαθηματικά, δημιουργεί κοσμήματα γεωμετρικά, αυστηρά, με γωνίες και καμπύλες. Χρησιμοποιώντας χρυσό, ασήμι, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, κατεφέρνει να δημιουργήσει κομμάτια μίνιμαλ, κομψά και αφαιρετικά, σε κάθαρες και λιτές γραμμές.

Ο Γιώργος διαλέγει το δρόμο της Ερμού για να δημιουργήσει το workshop του, όχι τυχαία, αφού αγαπημένη του καθημερινή συνήθεια είναι να χαζεύει με τις ώρες στα μαγαζάκια που θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει αμέτρητα υλικά. Σε ένα χώρο απλό και φωτεινό, κατάφερε να μεταφέρει τόση ηρεμία όση κρύβεται στον τρόπο που μας μιλά, “Αγαπώ την ηρεμία που έχω καταφέρει να δημιουργήσω. Με βοηθά να σκέφτομαι ψύχραιμα και να αντιμετωπίζω καλύτερα οποιοδήποτε πρόβλημα της ημέρας”.

Έχοντας τρεις επιτυχημένες συνεργασίες, με τον Al Giga, το Ozon boutique και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα κοσμήματά του κατάφεραν να βρεθούν σε πολλά καταστήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο στο Μαϊάμι και στο Ισραήλ, “Η Μύκονος απογείωσε από το πρώτο καλοκαίρι τη δουλειά μου, αφού με βοήθησε να προωθήσω τα κοσμήματά μου στο εξωτερικό. Με τον Al Giga και όλους τους συνεργάτες μου, κατάφερα να δημιουργήσω μία ουσιαστική σχέση. Με εμπιστεύονται και χαίρομαι που συνεργάζομαι με ανθρώπους που ταιριάζουν στην αισθητική μου”.

Η συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πως προέκυψε;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ήταν τα εγκαίνια του καινούργιου καταστήματος του μουσείου, ο Κώστας Βογιατζής και οι υπεύθυνοι μου πρότειναν να συνεργαστούμε. Είναι μία συνεργασία που με χαροποιεί πολύ, γιατί ταιριάζουμε στη φιλοσοφία. Πάντα θαύμαζα και παρακολουθούσα τον Κυκλαδικό πολιτισμό, με την αφαιρετικότητα και τις γεωμετρικές μορφές. Τόσα χρόνια πριν, κάποιοι άνθρωποι μπόρεσαν να αποδώσουν το ανθρώπινο σώμα με τόσες γωνίες και ευθείες γραμμές.. αν αυτό δεν είναι τέχνη και πολιτισμός, τότε τι είναι! Το συγκεκριμένο μουσείο ταιριάζει με την αισθητική μου και ήταν πάντα πηγή έμπνευσης.

Σε τι κοινό απευθύνεσαι;

Χαίρομαι γιατί τα άτομα που επιλέγουν τα κοσμήματά μου τα αγαπούν και πραγματικά τα υποστηρίζουν. Έτσι θα ήθελα να συνεχίσω. Θέλω να τα αντιμετωπίζουν ως ένα χρηστικό αντικείμενο τέχνης, να χαίρονται που τα φορούν και όχι να τα αντιμετωπίζουν ως κάτι που ακολουθεί μόδα.

Κάνεις όνειρα για το μέλλον;

Δύσκολα κάνω όνειρα. Προσπαθώ να ζω την κάθε στιγμή στο έπακρο. Δεν ξέρω πόσο θα είναι το μέλλον. Κανείς μας δεν ξέρει, οπότε το θεωρώ αστείο να κάνω όνειρα. Είμαι πολύ χαρούμενος για ότι συμβαίνει στη ζωή μου. Απολαμβάνω την καθημερινότητα και την κάθε στιγμή. Το μόνο που με νοιάζει για το μέλλον είναι να είμαι καλά εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι. Όλα τα άλλα, τα θεωρώ εύκολα.

In The Closet: Δείτε το Γιώργο να σχεδιάζει τα αγαπημένα του σκουλαρίκια φορώντας τον δικό του In The Closet θησαυρό.

in the closet

“Μου αρέσει να δένομαι με ανθρώπους και στιγμές, και όχι με αντικείμενα. Αν κάτι αποτελεί τον προσωπικό μου θησαυρό, σίγουρα είναι αυτή η χειροπέδα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου σχέδια, τη φοράω συνέχεια και δύσκολα την αποχωρίζομαι”

Μπορείτε να τον βρείτε:

Καπνικαρέα 3 & Ερμού 53

και στη σελίδα του στο facebook Moutsatsos

2 thoughts on “Γιώργος Μουτσάτσος

  1. Pingback: ESIOT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s